Innoveren en ontwikkelen op de charles 

De minister van onderwijs vindt belangrijk dat mavo-leerlingen ook praktijkgericht onderwijs krijgen. Een enthousiaste groep docenten op de Charles heeft daarom het vak Innoveren en Ontwikkelen bedacht. 

21st century skills 
Als je succesvol wilt zijn heb je ‘skills’ nodig. Welke? 

Overleggen en communiceren 
samenwerken  
slim en creatief denken 
omgaan met ict en multimedia 
zelfstandigheid 
Inschatten wat mensen nodig hebben 
nieuwe dingen (durven) uitproberen.  

In de 21ste eeuw zijn deze skills steeds belangrijker aan het worden. In het Nederlands noemen we dit vaardigheden. In het Engels noemen ze dit ‘21st century skills’. Hoe leer je deze vaardigheden gebruiken in de (digitale) wereld? Hoe ga je om met de druk om te presteren? Wat doet dit met je sociale leven? 

Hoe ga je deze vaardigheden leren? 

Rondom een project werken leerlingen telkens een periode lang aan verschillende vaardigheden. Een periode duurt zo’n vijf tot zeven weken. Op deze manier maken leerlingen kennis met diverse werkvelden, beroepen en sectoren in ons land. Op deze manier komt ook loopbaan oriëntatie begeleiding (LOB) aan de orde. Dit jaar maakten leerlingen bijvoorbeeld een Escape box. Ook organiseerden ze activiteiten voor ouderen. Onze onderbouw leerlingen hebben een heel evenementen terrein voor Nissewaard ontworpen. Ze maakten een eigen website met oog voor lokale producten en diensten. 

Op de Charles leer je meer! 

Het vak Innovereren en Ontwikkelen is een belangrijke aanvulling op ons onderwijsaanbod. Wij merken een sterke groei in de zelfstandigheid en communicatievaardigheden van onze leerlingen. In de onderbouw volgen alle leerlingen dit uitdagende vak. In de bovenbouw is het een keuzevak. 

Nieuwsgierig? 

Ben jij net zo enthousiast als wij over dit leuke vak? Kom dan Innoveren en Ontwikkelen op de Charles!!